Japandi Stijl De Perfecte Balans tussen Minimalisme en Warmte

Samensmelting van Japanse en Scandinavische Invloeden

Persoonlijk hou ik van natuurlijke kleuren in het interieur. Japandi is een interieurstijl die de invloeden van Japanse en Scandinavische ontwerpen in natuurlijke kleuren combineert. Het woord "Japandi" is een samensmelting van de woorden "Japan" en "Scandinavië". Deze stijl is ontstaan uit de behoefte aan een minimalistische en rustgevende ruimte, die zowel de eenvoud en functionaliteit van Scandinavisch design als de elegantie en sereniteit van de Japanse esthetiek weerspiegelt.

Strakke Lijnen en Natuurlijke Materialen

Japandi-stijl kenmerkt zich door strakke lijnen, neutrale kleuren en een eenvoudige en minimalistische vormgeving. Natuurlijke materialen zoals hout en bamboe worden vaak gebruikt om een warme en organische sfeer te creëren. Meubels en accessoires zijn vaak functioneel en praktisch, met een focus op kwaliteit en vakmanschap.

Ingetogen Rustgevend Kleurenpalet

De kleurenpaletten in Japandi-stijl zijn in het algemeen ingetogen en rustgevend, met veel gebruik van natuurlijke kleuren zoals wit, taupe, zand en mosgroen.  Accentkleuren worden spaarzaam gebruikt en zijn meestal ingetogen tinten van blauw, groen of rood.

De Grand Foulard een Veelzijdig Decoratief Element

Voor textiel en bekleding worden vaak natuurlijke materialen zoals katoen en linnen gebruikt. Deze materialen hebben een zachte en rustieke uitstraling en dragen bij aan het gevoel van comfort en warmte in de Japandi-stijl. Een grand foulard kan een mooie aanvulling zijn op de Japandi-stijl en kan op verschillende manieren worden gebruikt om de ruimte aan te kleden. Enkele ideeën om een grand foulard in de Japandi-stijl te gebruiken:

Wanddecoratie: Hang de grand foulard aan de muur als een decoratief element. Kies een neutrale kleur of een patroon dat past bij de rustige esthetiek van de Japandi-stijl. Je kunt de grand foulard recht ophangen of een lichte plooival creëren voor een meer informele uitstraling.
Tafelkleed:  Gebruik de grand foulard als tafelkleed voor een eettafel of bijzettafel. Kies een grand foulard met een subtiele print of een effen kleur die harmonieert met de rest van de Japandi-stijl in de kamer. Dit voegt een vleugje textuur en zachtheid toe aan de ruimte.
Sprei: Leg de grand foulard op het bed als een sprei. Kies een grand foulard in een aardse kleur of een rustige print om de serene sfeer van de Japandi-stijl te behouden. Dit voegt een extra laag textuur en warmte toe aan de slaapkamer.
Zitplaats: Gebruik de grand foulard als een plaid op een bank, fauteuil of stoel. Drapeer de grand foulard nonchalant over de rugleuning of de armleuning voor een ontspannen en informele uitstraling. Kies een grand foulard met een zachte textuur om comfort toe te voegen aan de zitplaats.
Roomdivider: Gebruik de grand foulard als een tijdelijke roomdivider in een open ruimte. Hang de grand foulard op tussen twee ruimtes om een visuele scheiding te creëren. Kies een grand foulard met een lichte en luchtige textuur om het gevoel van openheid te behouden. 

Bij het gebruik van een grand foulard in de Japandi-stijl is het belangrijk om de eenvoud en minimalisme van de stijl te behouden. Kies voor neutrale kleuren, gebruik de grand foulard spaarzaam en houd de rest van de ruimte eenvoudig en opgeruimd. Op deze manier kan de grand foulard een subtiel en harmonieus element zijn in de Japandi-stijl.

Decoratie: Natuur en Minimalisme
In termen van decoratie worden natuurlijke elementen en planten vaak gebruikt om een gevoel van rust en sereniteit te creëren. Minimalistische kunstwerken en ambachtelijke objecten kunnen ook worden gebruikt om de ruimte te verfraaien.

In het algemeen straalt Japandi-stijl eenvoud, rust en harmonie uit. Het is een stijl die de drukke en hectische wereld om ons heen kan helpen verzachten en een oase van kalmte kan creëren in ons dagelijks leven.

Margriet Nijboer is interieurstylist bij Ons Thuiz interieuradvies & styling. Voor Lantara schrijft ze een aantal gastblogs. Op haar blog deelt ze regelmatig woon inspiratie en tips en tricks.